Detta händer under våren 2017:

NorrlandsOperan har premiär i Umeå, fredag 24 februari, 19.00 med Passion, en Broadwaymusikal av Stephen Sondheim
Fjorton musikalartister och NorrlandsOperans Symfoniorkester ger Stephen Sondheims prisbelönade musikal om kärlekens omvälvande, våldsamma och förlösande kraft. Sedan NMD-turné på följande orter:
17.3 kl 19.00 Boden, Sagateatern
18.3 kl 19.00 Boden, Sagateatern
19.3 kl 15.00 Boden, Sagateatern
23.3 kl 19.00 Härnsösand, Teatern
25.3 kl 19.00 Sundsvall, Tonhallen
26.3 kl 15.00 Sundsvall, Tonhallen
30.3 kl 19.00 Östersund, Storsjöteatern
31.3 kl 19.00 Östersund, Storsjöteatern

Passion är en berättelse om hur mötet med en annan människa kan sätta hela vår existens på spel. Den italienske officeren Giorgio måste plötsligt  lämna lyckan och sin älskade Clara för en placering nära krigsfronten. Där i ett rått och ogästvänligt landskap, mellan militärisk exercis och passiv leda, möter han Fosca; en skarptänkt, passionerad men mycket ensam kvinna. Fosca blir ögonblickligen djupt förälskad i honom – en förälskelse som gränsar till besatthet. Triangeldramat mellan Clara, Giorgio och Fosca blir tillsammans med Sondheims mångfacetterade och genialt vackra musik en berättelse om hur kärlek och lycka ställs mot till synes logiska beslut och lojalitet.

I huvudrollerna ser vi Annica Edstam, Patrik Martinsson och Mari Lerberg Fossum. Victoria Brattström, Karin Dahlström, Anna Wemmert och Johan Siberg bildar det kreativa teamet som utgår från Ulricha Johnsons rykande färska översättning.

Norrdans har premiär lördag 11 mars, 18.00, med AB3 och Pepper’s Ghost, på Härnösands Teater. Sedan NMD-turné på följande orter:
– Onsdag 15 mars kl 19:00, Sundsvalls Teater
– Tisdag 21 mars kl 19:00, Storsjöteatern, Östersund
– Söndag 26 mars kl 19:00, Medborgarhuset, Aspen, Lycksele
– Onsdag 29 mars kl 19:00, Nolia, Christinasalen, Piteå
– Söndag 2 april kl 19:00, Nordanå teatern, Skellefteå
– Tisdag 4 april kl 19:00, Sagateatern, Boden
– Torsdag 6 april kl 18:00 , Haparanda Folkets Hus, Teatern
– Torsdag 27 april kl 19:00, Glada Hudikteatern, Hudiksvall

En föreställning i två delar, en akt om talet tre och om svårigheten att vara fyra, om vad som omger oss och varför det finns där. En akt om reflektioner, ljus och visuell magi. Med hjälp av ny teknik och antika element. Succén AB3 av Martin Forsberg är tillbaka. Efter premiären 2009 har AB3 turnerat flitigt i hela landet och på internationella festivaler. Föreställningen med häpnadsväckande uppfinningsrika kostymer och scenografi av Jenny Nordberg är ett föredömligt exempel på en banbrytande koreografi inom dansbranschen och hyllades av både publik och recensenter. En av de äldsta traditionerna inom scenkonsten är användandet av illusioner för att iscensätta till synes omöjliga bedrifter, liksom effekten Pepper’s Ghost. Magi har charmat och förflyttat publik i århundraden. I föreställningen Pepper’s Ghost samarbetar Fernando Melo med bildkonstnären Yoko Seyama och kombinerar ny teknik och användningen av antika element som speglar, reflektioner, uppdykande och försvinnande, för att ta med publiken på en rytmisk resa i samtida bilder.

Estrad Norr har haft Sverigepremiär av PLUPP – akte joejkespiele, en jojkikal, i Stockholm den 6 februari. Den 16 februari är det Norrlandspremiär, i Östersund, 18.30, Svarta Lådan. Sedan är det NMD-turné på följande orter:
16 feb 18.30 Svarta Lådan, Östersund
25 feb 14.00 Christinasalen, Nolia City Konferens, Piteå
4 mars 15.00 Väven, Umeå

Skolföreställningar (ej offentliga) på följande orter:
30 jan Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
31 jan Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
1 feb Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
2 feb Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
6 feb Musikaliska, Stockholm
7 feb Musikaliska, Stockholm
9 feb Avantgarden, Trondheim
10 feb Avantgarden, Trondheim
14 feb Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
15 feb Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
16 feb Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
17 feb Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund
20 feb Överkalix
21 feb Kiruna
22 feb Gällivare
23 feb Jokkmokk
24 feb Luleå
28 feb Östgården, Vilhelmina
1 mars Medborgarhuset, Dorotea
2 mars Medborgarhuset, Lycksele
3 mars Väven, Umeå

Plupp är en liten figur med blått hår som bor på fjället. Han är egentligen osynlig för oss människor, förutom för dem som tror på honom. I författarinnan Inga Borgs värld är han synlig som det blå man kan se som en skiftning över den smältande snön på fjället om våren. Han kan vara synlig på hösten, när löven skiftar i gult och orange och höststormarna får fjällbjörkarna att svaja. Då är det nämligen hans halsduk som syns som ett löv. Plupp möter olika äventyr tillsammans med sina båda vänner Slamma (lämmeln) och Tjeske (hermelinen) i denna dramatiserade föreställning av Inga Borgs barnböcker om Plupp.

Lärare och elever får digital tillgång till undervisningsmaterial på förhand. Materialet innehåller Pluppsången, samisk ordlista, en lek samt biografi om Inga Borgs författarskap.

 

 

Fler inlägg

 

Vi kan göra va du vill

Vi kan göra va du vill

Med Vi kan göra va du vill önskar Ludvig Daae och Tove Berglund att utforska hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. Som barn i Hallingdal i Norge gick Ludvig på folkdans och älskade att hoppa omkring i sin folkdräkt. Idag känns det lite...

Tartuffe

Tartuffe

Skandinavienpremiär för komisk opera efter Molières pjäs. Skandinavienpremiär för operan Tartuffe efter Molières komedi om bedragaren som nästlar sig in i en familj som bokstavligen plockas sönder bit för bit under inflytandet av den religiös demagogen. En...

Kejsarens nya kläder

Kejsarens nya kläder

Underhållande och tänkvärd opera för hela familjen när Kejsarens nya kläder får Skandinavienpremiär på Norrlandsoperan. Musik av Miloš Vacek och libretto av Miroslav Homolka. 
Svensk översättning: Martin Virin. Historien baseras på H C Andersens klassiska saga, med...

If Only I Knew

If Only I Knew

En kroppslig stormning av bibliotek i största möjliga tystnad. Hur kan en kropp röra sig bredvid en person som läser? Hur kan ett dansat historieberättande existera jämte det skrivna språket som finns i varje bok? I ett nyskapat gränsland mellan den skrivna...

Maskot, ett interaktivt dansverk av Rachel Tess.

Maskot, ett interaktivt dansverk av Rachel Tess.

Tänk om din maskot hade åtta ben? Eller ett träd i magen? Eller att den äter spraymålad superfrukt till lunch? Eller om ryggraden var en pytonorm? Eller om bäckenet var ett glittrande skepp på världshaven? Eller om den hade en bandspelare i huvudet? Vilka slags danser...

One One One

One One One

En stol, en dansare. Detta är utgångspunkten för verket One One One av koreografen Ioannis Mandafounis. Du sätter dig på stolen, en dansare kommer fram till dig och säger: – Jag kommer att dansa för dig så länge vi håller ögonkontakt. Det som händer sedan är en tyst...