Norrdans har nypremiär lördag 30 september, 18.00, med AB3 och Pepper’s Ghost, på Härnösands Teater. Sedan NMD-turné på följande orter:

Föreställningar, datum och ort:

Lördag 30 september, 18:00 – Härnösands Teater, Härnösand

Onsdag 4 oktober, 19:00 – Sundsvalls Teater, Sundsvall

Tisdag 10 oktober, 19:00 – NorrlandsOperan, Umeå

Måndag 16 oktober, 19:00 – Gävle Teater, Gävle

Måndag 23 oktober, 19:00 – Kulturens Hus, Luleå

En föreställning i två delar, en akt om talet tre och om svårigheten att vara fyra, om vad som omger oss och varför det finns där. En akt om reflektioner, ljus och visuell magi. Med hjälp av ny teknik och antika element. Succén AB3 av Martin Forsberg är tillbaka. Efter premiären 2009 har AB3 turnerat flitigt i hela landet och på internationella festivaler. Föreställningen med häpnadsväckande uppfinningsrika kostymer och scenografi av Jenny Nordberg är ett föredömligt exempel på en banbrytande koreografi inom dansbranschen och hyllades av både publik och recensenter. En av de äldsta traditionerna inom scenkonsten är användandet av illusioner för att iscensätta till synes omöjliga bedrifter, liksom effekten Pepper’s Ghost. Magi har charmat och förflyttat publik i århundraden. I föreställningen Pepper’s Ghost samarbetar Fernando Melo med bildkonstnären Yoko Seyama och kombinerar ny teknik och användningen av antika element som speglar, reflektioner, uppdykande och försvinnande, för att ta med publiken på en rytmisk resa i samtida bilder.

NorrlandsOperan har premiär i Umeå, 5 oktober, 19.00 med Faust som är baserad på Goethes mästerverk om livets existentiella utmaningar och kombineras med Gounods musik till en gripande berättelse om Faust som säljer sin själ till djävulen.  Varje historia har flera sidor och när NorrlandsOperan tar sig an denna operaklassiker så berättas både Fausts och Marguerites versioner av händelseförloppet. Faust regisseras av Eva-Marie Melbye och dirigeras av Eric Solén. För scenografi och kostym står Marcus Olson. I rollerna ser vi bland andra Yinjia Gong som Faust, Kosma Ranuer som Mefistofeles samt Sabina Bisholt som Marguerite.

Faust är en av NorrlandsOperans största produktioner någonsin. 150 kostymer, dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på en scen som sätter alla på prov.

Föreställningar, tid och datum:

Torsdag 5 oktober, 19:00 – Teatern (Premiär!)

Lördag 7 oktober, 16:00 – Teatern

Tisdag 10 oktober, 19:00 – Teatern

Fredag 13 oktober, 19:00 – Teatern

Söndag 15 oktober, 18:00 – Teatern

Tisdag 17 oktober, 19:00 – Teatern

Fredag 20 oktober, 19:00 – Teatern

Söndag 22 oktober, 18:00 – Teatern

Tisdag 24 oktober, 19:00 – Teatern

Fredag 27 oktober, 19:00 – Teatern

Söndag 29 oktober, 18:00 – Teatern

Piteå kammaropera har premiär 14 oktober, 18.00, med en ny kyrkopera, Under en kvinnas hjärta, med fyra kvinnor i huvudrollerna. Plus en änglakör, bestående av fyra unga flickor. Tre av karaktärerna bygger på de bibliska Elisabet, Anna och Mirjam (Maria), den fjärde är en kvinnlig ärkeängel, men handlingen är allmänmänsklig, för varje människa har ju vuxit under en kvinnas hjärta.

Kompositör är Sven-David Sandström, en av Sveriges mest berömda kompositörer nationellt och internationellt, står för musiken. Leif Janzon har skrivit librettot. De två har samarbetat förut, när Kungliga Operan satte upp Batseba 2008 med 140 personer på scenen och 100 i orkesterdiket. Mira Bartov är regissör för Under en kvinnas hjärta. Bartov har tidigare regisserat flera uppmärksammade operor både i Sverige och utomlands och var under många år konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Det bådar gott inför den kommande turnén i länet där frågor som ”är vi för upptagna med att förverkliga oss själva?” och ”hur hittar vi mening i tillvaron?” kan få sina svar.

Offentlig konsert, datum och ort:

Lördag, 14 oktober, 18:00 – Norrfjärdens Kyrka, Norrfjärden

Tisdag 17 oktober, 19:00 – Luleå domkyrka, Luleå

Torsdag 19 oktober, 19:00 – Skellefteå landsförsamlings kyrka, Skellefteå

Lördag 21 oktober, 18:00 – Tegs kyrka, Umeå

Måndag 23 oktober, 19:00 – Ytterlännäs kyrka, Bollstabruk

Onsdag 25 oktober, 18:30 – Härnösands domkyrka, Härnösand

Torsdag 26 oktober, 19:00      Gustav Adolfs kyrka, Sundsvall

Estrad Norr har nypremiär, 9 november, Svarta lådan i Östersund, med Leoncavallos mest älskade opera Pajazzo i en modern och mindre ensemble som är anpassad för mindre scener och högstadium och gymnasier. Operan utspelar sig i Italien och ville närma sig den verklighet som i Italien kunde kännas igen av en bredare publik – livet så som det var. I Estrad Norrs egna tolkning låter vi Pajazzo utspelas i Italien under den stora depressionen på 30-talet mellan de stora världskrigen. Ett Europa skakat av börskrascher och fattigdom, där den lilla människans öde inte vägde mer än ett riskorn i en rik människas hand.

Under vecka 45 spelar man i Jämtland och vecka 46 i Västernorrland och Västerbotten

 

 

Fler inlägg

 

Vi kan göra va du vill

Vi kan göra va du vill

Med Vi kan göra va du vill önskar Ludvig Daae och Tove Berglund att utforska hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. Som barn i Hallingdal i Norge gick Ludvig på folkdans och älskade att hoppa omkring i sin folkdräkt. Idag känns det lite...

Tartuffe

Tartuffe

Skandinavienpremiär för komisk opera efter Molières pjäs. Skandinavienpremiär för operan Tartuffe efter Molières komedi om bedragaren som nästlar sig in i en familj som bokstavligen plockas sönder bit för bit under inflytandet av den religiös demagogen. En...

Kejsarens nya kläder

Kejsarens nya kläder

Underhållande och tänkvärd opera för hela familjen när Kejsarens nya kläder får Skandinavienpremiär på Norrlandsoperan. Musik av Miloš Vacek och libretto av Miroslav Homolka. 
Svensk översättning: Martin Virin. Historien baseras på H C Andersens klassiska saga, med...

If Only I Knew

If Only I Knew

En kroppslig stormning av bibliotek i största möjliga tystnad. Hur kan en kropp röra sig bredvid en person som läser? Hur kan ett dansat historieberättande existera jämte det skrivna språket som finns i varje bok? I ett nyskapat gränsland mellan den skrivna...

Maskot, ett interaktivt dansverk av Rachel Tess.

Maskot, ett interaktivt dansverk av Rachel Tess.

Tänk om din maskot hade åtta ben? Eller ett träd i magen? Eller att den äter spraymålad superfrukt till lunch? Eller om ryggraden var en pytonorm? Eller om bäckenet var ett glittrande skepp på världshaven? Eller om den hade en bandspelare i huvudet? Vilka slags danser...

One One One

One One One

En stol, en dansare. Detta är utgångspunkten för verket One One One av koreografen Ioannis Mandafounis. Du sätter dig på stolen, en dansare kommer fram till dig och säger: – Jag kommer att dansa för dig så länge vi håller ögonkontakt. Det som händer sedan är en tyst...