Händer hösten 2016

2016-08-10

Under hösten 2016 kommer följande föreställningar ha premiär och åka ut på NMD-turné runt om i Norrland:

Norrdans: 8 september
har Norrdans premiär med nytolkning av ett klassiskt verk ”Carmen” som har spelats många gånger på operor och baletter. Denna version av Norrdans och Jo Strömgren, regissör och koreograf, handlar om ungdomar i norra Sverige på 1970-talet, i en tid där främlingsfientlighet lever och frodas. Passionerad zigensk kärlek var ett mycket älskat motiv på vardagsrumsväggen, i form av billiga reproduktioner, men några verkliga erfarenheter av zigenare eller passion hade man troligen lite av. Och det är väl okunskap som kan orsaka de största katastroferna. Dansföreställningen kommer att kunna ses i alla fyra norrlandslän och avslutas i Stockholm 27 oktober. Under hösten kommer Norrdans att återigen sätta upp Lilla prinsen och troligtvis Windows.
NorrlandsOperan: 6 oktober
har NO premiär i Umeå med ”Staden Mahagonnys uppgång och fall”. Vad händer med oss i ett individualistiskt samhälle? Vad händer när köpkraften blir den främsta drivkraften? De frågorna är centrala när scenkonstnärerna och regissörerna Carina Reich och Bogdan Szyber i höst iscensätter Bertolt Brechts och Kurt Weills svindlande satiriska opera Staden Mahagonnys uppgång och fall, som hade urpremiär i Leipzig 1930. I rollerna ser vi bland annat Lars Cleveman, en av Sveriges mest efterfrågade tenorer, liksom Susanna Levonen och Fredrik Zetterström. Sista föreställning 29 oktober.
Piteå Kammaropera: 15 oktober
har PKO världspremiär med ”Stilla min eld” i Piteå den 15 oktober 2016. Det är en kammaropera med nyskriven musik och text av Nicolai Dunger, libretto av Kerstin Gezelius och Alexander Onofri. Kristofer Steen kommer att regissera och Linus Fellbom, ljussättning och scenografi. Handlingen utspelar sig i en lyxig fastighet i ett av Londons finaste kvarter och handlar om Hans K Rausing – som stängde in sig med sin döda hustru i en lyxvåning i London och vägrade acceptera att hon var borta. Efter premiären i Piteå kommer föreställningen att åka ut på turné i Norrlandslänen; Luleå, Skellefteå, Umeå, Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik.
Estrad Norr: 29 oktober
har EN världspremiär med en ”PLUPP – akte joejkespiele, en jojkikal” i norska Mo i Rana. Plupp är en nyskriven musikteater med musik av Frode Fjellheim, baserad på den svenska författarinnan Inga Borgs barnboksserie med samma namn. Plupp bor på fjället vid sjön Blåvattnet. Håret är blått som de bara fläckarna om våren och halsduken vajar i träden om hösten. Många tror att det är gula löv man ser i träden, men vi vet bättre. Under våren 2017 spelas föreställningen v 6 i Stockholm och Trondheim, v 7 i Jämtland samt v 8 + 9 i Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Under hösten 2016 kommer Estrad Norr återigen spela ”Lillebror och Karlsson på taket” som man turnérade med förra året och genomförde 32 välfyllda föreställningar. Efter föreställningsveckan(v43) i Jämtland kommer föreställningen att spelas v 45 + 46 i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.