Kärlek & Politik

2020-10-20

En helt ny operaföreställning som baseras på scener ur fyra operor av Verdi; Don Carlo, I Masnadieri, Louisa Miller och Giovanna d’Arco. För musiken står självklart Norrlandsoperans symfoniorkester som denna gång medverkar både på scenen och i orkesterdiket.

Operorna bygger i sin tur på fyra dramer av den tyske romantikern Friedrich Schiller: Die Räuber(Rövarna 1781), Kabale und Liebe (Kärlek och politik 1783), Don Karlos (Don Carlos, 1787) och Die Jungfrau von Orleans (Den orleanska jungfrun (Jeanne d’Arc) 1801).

– Alla fyra operor kretsar kring två teman: kärlek och politik. Det är världsdramatik när den är som bäst – den diskuterar tidlösa dilemman som människor i olika tider och historiska skeden kan mötas i. Även om tiden är i ständig förändring så verkar vi människor återkomma till samma svårigheter i livet, berättar regissören Dan Turdén.

 

Macbeth framflyttad till hösten 2021

2020-09-07

Norrlandsoperan flyttar produktionen av Verdis Macbeth ett år framåt

Målsättningen har varit att kunna genomföra uppsättningen av operan Macbeth med
premiär den 3 oktober 2020 men Norrlandsoperans ledning har beslutat att flytta premiären
till nästa år. Risken för smittspridning är för stor för att kunna genomföra en storskalig
scenproduktion som Macbeth. Förutom sångare och orkester involverar den både kör,
barnkör och teknisk personal och självklart måste medarbetarnas hälsa och i förlängningen
folkhälsan prioriteras.

Our House is on Fire

2020-03-09

Our house is on fire Ett dans-manifest

 Lika omöjligt som vår framtid ter sig, lika omöjligt är det att omvandla ord och manifest till dans. Det är just därför den holländska koreografen Nicole Beutler har bestämt sig för att lyckas. För hur får man igenom sitt budskap om mottagaren inte förstår? 

I Our House is on Fire blir dansarnas kroppar tal och manifest som uppmanar publiken att handla. Nicole Beutler jämför dansarna med det grekiska dramats kör, där körens uppgift inte är att berätta historien, den lever vi redan i. Kören/dansarnas roll blir att reflektera, fundera och uppmuntra till handling. 

Den holländska koreografen Nicole Beutler skapar starka och visuella verk, ofta genreupplösta, med tydliga budskap och koncept. Hon bjuder in publiken till kritisk reflektion om vår existens, driven av idealism och drömmen om en bättre framtid. 

Our House is on Fire produceras av Norrdans och Nicole Beutler Projects.