Händer hösten 2017

2017-09-13

Detta händer inom NMD under hösten 2017

Norrdans har nypremiär lördag 30 september, 18.00, med AB3 och Pepper’s Ghost, på Härnösands Teater. Sedan NMD-turné på följande orter:

Föreställningar, datum och ort:

Lördag 30 september, 18:00 – Härnösands Teater, Härnösand

Onsdag 4 oktober, 19:00 – Sundsvalls Teater, Sundsvall

Tisdag 10 oktober, 19:00 – NorrlandsOperan, Umeå

Måndag 16 oktober, 19:00 – Gävle Teater, Gävle

Måndag 23 oktober, 19:00 – Kulturens Hus, Luleå

En föreställning i två delar, en akt om talet tre och om svårigheten att vara fyra, om vad som omger oss och varför det finns där. En akt om reflektioner, ljus och visuell magi. Med hjälp av ny teknik och antika element. Succén AB3 av Martin Forsberg är tillbaka. Efter premiären 2009 har AB3 turnerat flitigt i hela landet och på internationella festivaler. Föreställningen med häpnadsväckande uppfinningsrika kostymer och scenografi av Jenny Nordberg är ett föredömligt exempel på en banbrytande koreografi inom dansbranschen och hyllades av både publik och recensenter. En av de äldsta traditionerna inom scenkonsten är användandet av illusioner för att iscensätta till synes omöjliga bedrifter, liksom effekten Pepper’s Ghost. Magi har charmat och förflyttat publik i århundraden. I föreställningen Pepper’s Ghost samarbetar Fernando Melo med bildkonstnären Yoko Seyama och kombinerar ny teknik och användningen av antika element som speglar, reflektioner, uppdykande och försvinnande, för att ta med publiken på en rytmisk resa i samtida bilder.

NorrlandsOperan har premiär i Umeå, 5 oktober, 19.00 med Faust som är baserad på Goethes mästerverk om livets existentiella utmaningar och kombineras med Gounods musik till en gripande berättelse om Faust som säljer sin själ till djävulen.  Varje historia har flera sidor och när NorrlandsOperan tar sig an denna operaklassiker så berättas både Fausts och Marguerites versioner av händelseförloppet. Faust regisseras av Eva-Marie Melbye och dirigeras av Eric Solén. För scenografi och kostym står Marcus Olson. I rollerna ser vi bland andra Yinjia Gong som Faust, Kosma Ranuer som Mefistofeles samt Sabina Bisholt som Marguerite.

Faust är en av NorrlandsOperans största produktioner någonsin. 150 kostymer, dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på en scen som sätter alla på prov.

Föreställningar, tid och datum:

Torsdag 5 oktober, 19:00 – Teatern (Premiär!)

Lördag 7 oktober, 16:00 – Teatern

Tisdag 10 oktober, 19:00 – Teatern

Fredag 13 oktober, 19:00 – Teatern

Söndag 15 oktober, 18:00 – Teatern

Tisdag 17 oktober, 19:00 – Teatern

Fredag 20 oktober, 19:00 – Teatern

Söndag 22 oktober, 18:00 – Teatern

Tisdag 24 oktober, 19:00 – Teatern

Fredag 27 oktober, 19:00 – Teatern

Söndag 29 oktober, 18:00 – Teatern

Piteå kammaropera har premiär 14 oktober, 18.00, med en ny kyrkopera, Under en kvinnas hjärta, med fyra kvinnor i huvudrollerna. Plus en änglakör, bestående av fyra unga flickor. Tre av karaktärerna bygger på de bibliska Elisabet, Anna och Mirjam (Maria), den fjärde är en kvinnlig ärkeängel, men handlingen är allmänmänsklig, för varje människa har ju vuxit under en kvinnas hjärta.

Kompositör är Sven-David Sandström, en av Sveriges mest berömda kompositörer nationellt och internationellt, står för musiken. Leif Janzon har skrivit librettot. De två har samarbetat förut, när Kungliga Operan satte upp Batseba 2008 med 140 personer på scenen och 100 i orkesterdiket. Mira Bartov är regissör för Under en kvinnas hjärta. Bartov har tidigare regisserat flera uppmärksammade operor både i Sverige och utomlands och var under många år konstnärlig ledare för Folkoperan i Stockholm. Det bådar gott inför den kommande turnén i länet där frågor som ”är vi för upptagna med att förverkliga oss själva?” och ”hur hittar vi mening i tillvaron?” kan få sina svar.

Offentlig konsert, datum och ort:

Lördag, 14 oktober, 18:00 – Norrfjärdens Kyrka, Norrfjärden

Tisdag 17 oktober, 19:00 – Luleå domkyrka, Luleå

Torsdag 19 oktober, 19:00 – Skellefteå landsförsamlings kyrka, Skellefteå

Lördag 21 oktober, 18:00 – Tegs kyrka, Umeå

Måndag 23 oktober, 19:00 – Ytterlännäs kyrka, Bollstabruk

Onsdag 25 oktober, 18:30 – Härnösands domkyrka, Härnösand

Torsdag 26 oktober, 19:00      Gustav Adolfs kyrka, Sundsvall

Estrad Norr har nypremiär, 9 november, Svarta lådan i Östersund, med Leoncavallos mest älskade opera Pajazzo i en modern och mindre ensemble som är anpassad för mindre scener och högstadium och gymnasier. Operan utspelar sig i Italien och ville närma sig den verklighet som i Italien kunde kännas igen av en bredare publik – livet så som det var. I Estrad Norrs egna tolkning låter vi Pajazzo utspelas i Italien under den stora depressionen på 30-talet mellan de stora världskrigen. Ett Europa skakat av börskrascher och fattigdom, där den lilla människans öde inte vägde mer än ett riskorn i en rik människas hand.

Under vecka 45 spelar man i Jämtland och vecka 46 i Västernorrland och Västerbotten

 

 

Styrelsemöte 2 dec 2016

2017-02-10

Ansök om bussbidrag

2016-01-19

Så här ansöker du om bidrag till publikbussar

För att fler ska kunna se och höra olika NMD-föreställningar runt om i Norrland än bara de som bor på orten där föreställningen spelas finns möjligheten att söka bussbidrag för till exempel skolor, föreningsaktiva eller arrangörer. Bidraget består av en schablonsumma som bestäms av hur långt ni åker. Bidraget finansieras av Norrlands nätverk för Musikteater och Dans (NMD), och är begränsat – först till kvarn gäller. Det betalas ut i efterhand till det PG-/BG-konto som tillhör researrangören.

Om du vill veta mera, kontakta ansvariga marknadsförare/producenter:
NorrlandsOperan Malin Lindberg, marknadsförare, 090 – 15 43 56, malin.lindberg@norrlandsoperan.se
Norrdans Kristina Gillström, Produktionssamordnare/turnéläggare, 0611-883 74, kristina.gillstrom@norrdans.se
Estrad Norr Monica Bergander, Producent musik / musikteater, 063-14 67 12, 070-683 61 80 monica.bergander@regionjamtland.se
Piteå Kyrko/kammaropera Marita Henningsdotter Lovnér,Tf enhetschef Piteå, 0920-23 66 90, marita.henningsdotter-lovner@nll.se

NMD historik 1997-2014

2016-01-18

Det är en imponerande historia som visar hur mycket ensemblerna inom NMD har bidragit för att sprida professionell musikteater och dans i norra Sverige sedan 1997.

Jan Johansson, som under många år har varit verksam som koordinator för NMD, har skrivit en historik över NMDs tillblivelse och verksamhet under åren 1997-2014. NMDs historia börjar redan när NorrlandsOperan hade sin första premiär den 21 mars 1975 med Rossinis opera Italienskan i Alger. Det var ett historiskt ögonblick i det norrländska kulturlivet. Det var då som norra Sverige fick sin första professionella musikteaterinstitution. Sedan dess har mycket hänt.

Det är en imponerande historia som visar hur mycket ensemblerna inom NMD har bidragit för att sprida professionell musikteater och dans i norra Sverige. Sedan 1997 har de fyra ensemblerna tillsammans gjort 128 turnerande produktioner, varav 51 är nya verk och uruppförande. NMD har omfördelat 173 statliga miljoner till turnéstöd för ensemblerna som har genomfört 2131 föreställningar, som i sin tur har nått 360 844 personer i alla kommuner i de fyra norrlandslänen. Många har fått möjlighet att se och höra dessa föreställningar tack vare de 779 publikbussar som NMD har bekostat.

Vill Du läsa hela historiken? Hör av dig till NMDs koordinator Tomas Wennström, så skickar vi den gratis:

tomas.wennstrom@nmd-info.se

mobil: 070-3267627

 

Debattinlägg Allehanda 19 okt

2015-10-30

Allt för ofta beskrivs kultur som tärande. Så är det inte. Tvärtom. Kultur är i högsta grad närande, både för människors välbefinnande och den regionala ekonomin och tillväxten, skriver NMDs ordförande Jan-Erik Ögren och koordinator Tomas Wennström, i ett debattinlägg i Allehanda apropå diskussionen om besparing inom kulturområdet i landstinget i Västernorrland.

Kultur är närande inte tärande
Allt för ofta beskrivs kultur som tärande. Så är det inte. Tvärtom. Kultur är i högsta grad närande, både för människors välbefinnande och den regionala ekonomin och tillväxten. Allt hänger ihop.
För någon vecka sedan firande Norrdans sitt 20-årsjubileum. Vi som representerade NMD, Norrlands nätverk för musikteater och dans, hade förmånen att tillsammans med hundratals glada och stolta Härnösands- och länsbor få vara med i firandet. NMD har till uppgift att medverka till att musikteater och dans blir tillgänglig för alla i norra Sverige. Det gör vi bland annat genom att varje år fördela närmare elva miljoner kronor i statliga turnébidrag.
Samma dag som Norrdans firade sitt jubileum i Härnösand demonstrerade flera tusen oroliga människor i Kramfors för att behålla sjukhuset i Sollefteå. Det är tyvärr inte bara i Västernorrland som människor är oroliga och landstinget brottas med ekonomiska bekymmer. Det sker i många landsting och regioner runt om i Sverige.
Vi är medvetna om att det inte är lätt för landstingspolitiker att göra besparingar och samtidigt bevara en kvalificerad sjukvård och satsa på en nödvändig utveckling av sin region. Det är ingen enkel ekvation. Men allt för ofta ser vi att behovet av sjukvård ställs mot satsningar på kultur i diskussionerna inom landsting och regioner. Det är synd. Så behöver det inte vara. Alla människor och regioner behöver både en bra sjukvård och ett livaktigt kulturliv för att kunna utvecklas.
I början av förra århundradet växte befolkningen och jobben i alla norrlandslän. Mycket tack vare tillgången på naturresurser. Så är det inte längre.
Sedan 50-talet har Västernorrlands befolkning minskat med 50 000 personer. Naturresurserna är viktiga och finns kvar men de skapar inte längre några fler jobb. Nu är det kommuner och regioner som har god tillgång på kunskap, kommunikationer, kultur och kreativa livsmiljöer som lockar människor och företag.
Vi lever i en tid när allt fler kommuner och regioner blir allt mer mångkulturella. Mycket på grund av en stor inflyttning av människor från hela världen. När universitet i Umeå invigdes för 50 år sedan talades 20 språk i kommunen. Nu talas det över 160 olika språk. Det finns också en rad studier som visar olika positiva samband mellan människors hälsa, välbefinnande och tillgången till kultur. Därför blir satsningar på kultur en allt viktigare tillväxt- och utvecklingsfaktor för både människor och regioner.
Sedan Norrdans bildades för 20 år sedan har NMD bidragit och omfördelat över 170 statliga miljoner kronor i våra fyra nordligaste län. De fyra ensembler (Kyrko- och kammaroperan i Piteå, NorrlandsOperan i Umeå, Norrdans i Härnösand och Estrad Norr i Östersund) som ingår i NMD har tillsammans genomfört över 2000 föreställningar och nått mer än 360 000 människor i 38 kommuner runt om i Norrland.
Enbart Norrdans har haft närmare 1000 dansföreställningar i våra fyra norrlandslän och bidragit med 60 statliga miljoner till Härnösands kommun och Västernorrlands län. Det säger något om vilken betydelse som NMD och Norrdans har för den kulturella utvecklingen i Västernorrland och de övriga norrlandslänen.
Vi har, som sagt, respekt för de svårigheter som landstingspolitiker i Västernorrland har när de nu måste prioritera och göra besparingar i landstingsbudgeten. Vi vill ändå påpeka att satsningarna på kultur i Västernorrland utgör bara 1,3 procent av hela driftsbudgeten i landstinget. Därför skulle nedskärningar inom kulturen inte ge några större besparingseffekter. Däremot kan det få omfattande negativa konsekvenser för kulturverksamheterna och den regionala utvecklingen i länet.
En besparing i de regionala anslagen till kulturen riskerar att Västernorrland går miste om många miljoner och förlora mycket av de statliga bidragen. Så fungerar nämligen samspelet mellan lokala, regionala och statliga anslag till olika kulturverksamheter.
Därför hoppas vi att alla i den fortsatta diskussionen förstår att kulturen i högsta grad är närande och inte tärande för människors välbefinnande och den regionala utvecklingen i Västernorrland.

Jan-Erik Ögren Tomas Wennström
Ordförande NMD Koordinator NMD

NMD styrelse 2014 – 2018