Händer i höst

2015-08-20

Detta erbjuder NMD under hösten 2015

NorrlandsOperan: 1 oktober har NorrlandsOperan premiär med Rigoletto. Det är succétrion bakom La Bohème 2013, regissören Kristofer Steen, kostymdesignern Behnaz Aram, ljussättaren och scenografen Linus Fellbom, som är tillbaka på NorrlandsOperan. Den här gången tar de sig an Verdis Rigoletto. En klassiker vars brutala handling och intensiva musik fortfarande fascinerar och skakar om. Sista föreställning 7 november.

Norrdans: 3 oktober har Norrdans premiär med Lille Prinsen, en färgstark och känsloväckande föreställning i två akter där vi får följa med på en resa i fantasin. Det är en dansföreställning inspirerad av den världsberömda sagoboken med samma namn, skriven och tecknad av Antoine de Saint-Exupéry. Det är en färgstark och känsloväckande föreställning där fantasin har fått fritt spelrum. Norrlandsturnén avslutas i Piteå 8 november.

Piteå Kammaropera: 18 oktober har Piteå Kammaropera premiär i Studio Acusticum med Boris Christ, en kammaropera som vilar på den radikala idén att byta ut det sceniska dramat mot projektionen av en stiliserad stumfilm. Sångare och sångerskor förflyttas därmed från scenen och integreras i stället som medmusiker i ensemblen, medan filmprojektionen ensam agerar ut dramat. Boris Christ är, framför allt, berättelsen om hur människan förlorar hoppet och kräver tron. Den kan också ses som en slags framtidsvision utifrån 1920-talets perspektiv. Norrlandsturén avslutas på NorrlandsOperan den 27 oktober.

Estrad Norr: 27 oktober har Estrad Norr premiär på Storsjöteatern med sin musik- och sångföreställning Karlsson på taket, Astrid Lindgrens berömda berättelse om två av världens kanske mest ensamma pojkar. Det blir en fartfylld musikteater som utspelar sig i 70-talsmiljö. Föreställningen är fylld av alla de klassiska Karlssonsångerna samt nyskriven musik och bygger på berättelser ur de första två böckerna om Karlsson på taket. Efter föreställningsveckan i slutet av oktober kommer sedan föreställningen att åka på turné och spelas på olika orter i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.