Maskot, ett interaktivt dansverk av Rachel Tess.

Norrdans

2021, 2022

  • Koreografi: Rachel Tess

Tänk om din maskot hade åtta ben? Eller ett träd i magen? Eller att den äter spraymålad superfrukt till lunch? Eller om ryggraden var en pytonorm? Eller om bäckenet var ett glittrande skepp på världshaven? Eller om den hade en bandspelare i huvudet? Vilka slags danser kan den dansa? Hur skulle den då röra sig?

Maskot är en 40 minuter lång dansupplevelse för barn 4-8 år. Barnen tas med på en fysisk och skulptural undersökning i och utanför sitt klassrum, guidad av tre dansare, där de ges möjlighet att undersöka identitet genom att bland annat skapa deras egen maskot; en symbolisk figur som också blir deras danslärare.

Maskot är en danslärare. Maskot är en drömlärare. Maskot är ett påhitt för varje barns fantasi. Maskot är en plastskulptur byggd av skräp. Maskot förkroppsligas av dansarna och skapas av publiken. Maskot är varken pojke eller flicka, varken människa eller djur eller robot. Maskot är namnet på det vi bygger tillsammans.

”I sitt koreografiska arbete bygger Rachel Tess taktila rum som låter oss växa inåt, utåt och mot varandra. Rachel Tess arbetar ständigt med att hitta nya arenor för dansen som konstform. Hon söker sig utanför de etablerade scenerna och möter istället publiken på oväntade platser där hon agerar som möjliggörare, pedagog och apostel för danskonsten. I  sann Birgit Cullberg-anda gör hon det komplexa tillgängligt och begripligt.”

Motivering från Birgit Cullberg-stipendiet 2019