Faust

2017-09-13

Hur vet man om något är dåligt om allt känns bra?

Operan berättar historien om Faust som trött och besviken på livet, säljer sin själ till Djävulen. I utbyte mot evig ungdom och kärlek svär han att tjäna Mefistofeles – Djävulen – i livet efter döden. Han kommer att göra en fattig kvinna gravid, överge henne och döda hennes bror. Kvinnan, som blir vansinnig, dödar deras gemensamma barn. Till slut får han en uppenbarelse och uppsöker henne i fängelset där hon sitter i dödscellen och väntar på sin dom. För den största förbrytelsen: Barnamord.

Livets stora frågor kommer upp till ytan i höstens opera. Faust är baserad på Goethes mästerverk om livets existentiella utmaningar och kombineras med Gounods musik till en gripande berättelse om Faust som säljer sin själ till djävulen.  Varje historia har flera sidor och när NorrlandsOperan tar sig an denna operaklassiker så berättas både Fausts och Marguerites versioner av händelseförloppet. Faust regisseras av Eva-Marie Melbye och dirigeras av Eric Solén. För scenografi och kostym står Marcus Olson. I rollerna ser vi bland andra Yinjia Gong som Faust, Kosma Ranuer som Mefistofeles samt Sabina Bisholt som Marguerite.

Faust är en av NorrlandsOperans största produktioner någonsin. 150 kostymer, dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på en scen som sätter alla på prov.