NMD-ensembler

Ensemblernas uppdrag är att producera och framföra musikteater och dans i norra Sverige. Inte bara för de stora scenerna utan även för mindre scener. Att öka tillgängligheten är ett nyckelbegrepp. I uppdraget ingår också att söka former för samproduktion och annat samarbete mellan ensemblerna.

Detta erbjuder NMD under hösten 2018

Norrdanshar premiär den 18 oktober med dansföreställningen ”Alfhild Agrell´s arv” som bygger på Alfhild Agrells bok och samling ”En lappbok” som utgavs 1919. Det är med nutida ögon en kontroversiell skildring om klass och rasifiering. Det blir tre koreografer, två svenskar och en engelsman. Musiken har komponerats av Mikael Karlsson och framförs av Nordiska kammarorkestern i Sundsvall.

Under nästa år planerar Norrdans nya konstnärliga ledare, Martin Forsgren, som 2017 fick konstnärsnämndens Birgit Cullbergstipendium, att sätta upp ett eget verk för Norrdans.

Piteå kammaropera har haft premiär den 2 oktober med barnföreställningen ”Den långa långa resan”en opera, som sker i samarbete med Kungliga operan, och baserad på enbarnbok av Rose Lagercrantz, inspirerad av tecknaren Ilon Wiklands liv och flykt frånEstland under andra världskriget. Det är en något mindre experimentell och nyskapande barnopera för att nå ut bredare och försöka göra fler föreställningar. Under 2019 planerar Piteå kammaropera att återigen sätta upp ett nyskrivet verk som än så länge har arbetsnamnet ”Kärleksmaskinen”som handlar om våra mänskliga relationer i en tid när den digitala världen och artificella intelligensen alltmer styr våra liv.

Estrad Norr har haft premiär den 19 oktober med en nyskriven komisk barn- och skräckopera ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon”och handlar om rädslor mobbings. Operan baseras på en nyutkommen bok som är skrivenav Lena Ollmark. Lilla Hon är en glad tjej som älskar att vara i kuddrummet med de andra skolbarnen. Men de andra barnen låter henne inte vara med, istället fyller de Lilla Hon med hemska skräckhistorier. Det är en ryslig och otäck berättelse, men också knasig, spännande och rolig och slutar lyckligt. Det är en produktion som sker i samarbete med Musik i Västernorrland och Estrad Norr.

Norrlandsoperan har haft premiär den 6 oktober med ett av operavärldens mest spelade och berömda passionsdramer, Verdis ”La Traviata”. Den utspelar sig i 1850-talets Paris, när en ny stads- och världsbild växer fram och nya könsroller plötsligt blev möjliga. kunde överskrida de gamla gränserna. Norrlandsoperans gestaltning kommer att bli mer modern uppsättning som utmanar de traditionella föreställningarna om manligt, kvinnligt och sexualitet.

La Traviata

NorrlandsOperan
Hösten 2018

NorrlandsOperan

NorrlandOperan – banbrytande musikteater!

NorrlandsOperan, startade redan 1974, har ett naturligt uppdrag att presentera och spela operauppsättningar i det större formatet i hela Norrland. Verksamheten har under åren utvecklats från en regional operaensemble till ett betydande scenkonsthus med bred verksamhet där det förutom en operaenhet finns en symfoniorkester och även avdelningar för dans, länsmusik, konstsatsningen Vita kuben samt är arrangör för de årligt återkommande Jazz- och Made-festivalerna.

VD och konstnärlig ledare
Kjell Englund
090-15 43 09
kjell.englund@norrlandsoperan.se

Ekonomichef och vice VD
Anna Göransdotter Höög
090-15 43 11
anna.g.hoog@norrlandsoperan.se

Operaproducent
Robert Dahl Norsten
090-15 43 75

robert.dahl.norsten@norrlandsoperan.se

Till hemsidan

http://www.norrlandsoperan.se

Staden Mahagonny

NorrlandsOperan
Vår 2017


Foto: Mats Bäcker

Norrdans

Norrdans – uppmärksammad dansensemble!

Norrdans bildades hösten 1995 och har sedan dess presenterat nutida koreografers verk i allla former för såväl ung som gammal publik. Det är det enda professionella danskompaniet norr om Stockholm. Norrdans presenterar samtida dans i hela dess bredd för en publik i alla åldrar såväl lokalt som nationellt och internationellt. Ensemblen är internationell och man bjuder in både etablerade och nya unga talangfull koreografer. Missionen är att skapa och erbjuda mångfald av upplevelser för människor genom ett ständigt konstnärligt utforskande. Förutom den sceniska delen bedriver Scenkonstbolaget Dans en pedagogisk verksamhet där man inbjuder bland annat till workshops för förskolor och skolor samt regelbundna öppna dansklasser för barn och ungdom.

Konstnärlig ledare
Mira Helenius-Martinsson
0611-883 65
mira.helenius@norrdans.se

Produktionssamordnare/turnéläggare
Kristina Gillström
0611-883 74

kristina.gillstrom@norrdans.se

Marknadsförare
Andreas Näsholm
060-18 03 12
andreas.nasholm@scenkonstbolaget.se

Till hemsidan/To homepage
http://www.norrdans.se

Alfhild Agrells Arv

Norrdans
Hösten 2018

Piteå kammaropera

Piteå kyrko-/kammaropera

Piteå kyrko- och kammaropera ingår i Norrbottens Musiken och söker ständigt nya vägar att omskapa och förnya operakonsten. Med beställningar av nya verk, med användande av ny teknik inom scen, video och multimedia, men också genom att sätta upp viktig samtida musikteater i gränsöverskridande samarbeten. Därmed har man som landets nordligaste operakompani etablerat sig som en unik röst inom svensk musikdramatik.

Enhetschef/konstnärlig ledare
Erik Enström

Telefon: 0920-23 66 90
E-post: erik.enstrom@norrbotten.se

Producent
Veronica Markström
Telefon: 0920-23 66 95
E-post: veronica.markstrom@norrbotten.se

Teknisk producent
Mats Lundberg
Telefon: 0920-23 66 920920-23 66 92
E-post: mats.r.lundberg@nll.se

Till hemsidan
http://norrbottensmusiken.se/ensembler/pitea-kammaropera/

Den långa långa resan

Piteå Kammaropera
Hösten 2018

Estrad Norr

Estrad Norr – Barn- och ungdomsoperaensemblen

Estrad Norr har stora ambitioner att gör allt från bearbetning av klassiska verk till helt nyskrivna barnoperor och ungdomsmusicaler. Man arbetar gärna pedagogiskt direkt i klassrummet, men också med uppsättningar i samarbete med musik- och sångelever från olika musikutbildningar i Jämtland.

Scenkonstchef
Malin Hülphers
Tel: 063 – 14 67 35
malin.hulphers@regionjämtland.se

Konstnärlig ledare Musikteatern
Jan Löfgren
Tel: 063-14 67 15063-14 67 15
Mob: 070 – 683 61 87070 – 683 61 87
jan.lofgren@regionjamtland.se

Producent musik / musikteater
Monica Bergander
Tel: 063-14 67 12
Mob: 070-683 61 80
monica.bergander@regionjamtland.se

Till hemsida/To homepage:
http://www.estradnorr.se/

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Estrad Norr
Hösten 2018