NMD-ensembler

Ensemblernas uppdrag är att producera och framföra musikteater och dans i norra Sverige. Inte bara för de stora scenerna utan även för mindre scener. Att öka tillgängligheten är ett nyckelbegrepp. I uppdraget ingår också att söka former för samproduktion och annat samarbete mellan ensemblerna.

Detta erbjuder NMD under våren 2018

NorrlandsOperan: har premiär i Umeå, 8 mars, 19.00, med Orfeo och Euridice är en magisk och passionerad operaföreställning för alla som nån gång älskat. Eller för alla som längtat efter att förstå kärleken. Musiken är skriven av Christoph Willibald Gluck och operan utspelas ursprungligen i över- och underjorden i den grekiska mytologin. Den största skammen är att inte känna sig älskad. I skildrandet av en ickenormativ kärleksrelation på scen visas möjligheten att kärleken bokstavligen övervinner döden. I regissör Åsa Kalmérs och scenograf Bente Rolandsdotters tolkning placeras

Norrdans: har världspremiär, lördag 10 mars, 18.00, med Odysseus på Härnösands Teater. Den prisbelönta koreografen Lenka Vagnerová (Tjeckien) är intresserad av dualiteten i en mytologisk hjälte som enligt legenderna hade både superkrafter och ideala karaktärsdrag men också var skör. Hon vill utforska Odysseus inre kvalitéer som påhittighet, viljestyrka och mod. Hur hanterade Odysseus rädsla, ensamhet, kärlek och vänskap? Hur hittar vi sambanden med vår tid? Hur små saker kan göra någon till en hjälte och hur viktigt det är att ha hoppet kvar även i livets motgångar. Våra liv är fyllda av kamp, hopp, kärlek och tårar. Likt Odysseus liv.

Norrdans utlovar en adrenalinfylld föreställning som säkert får dina handflator att bli svettiga. Följ med på Odysseus hemresa och möt dina inre demoner!

Estrad Norr: deltar i Staare 2018 med musikteaterföreställningen Plupp – akte joejkespïele, en jojkikal. 2018 är utropat till ett samiskt jubileumsår. Då är det 100 år sedan det första samiska landsmötet anordnades i Staare/Östersund på svenska sidan av Saepmie. Det pågår aktiviteter i Staare hela året, firandet startar med en festivalvecka 5-11 februari. Plupp spelas den 6 februari. Att jubileumsveckan hålls i februari kommer sig av att det första samiska landsmötet som hölls på svenska sidan av Saepmie var i februari 1918. Plupp är en liten figur med blått hår som bor på fjället. Hen är egentligen osynlig för oss människor, förutom för dem som tror på att hen finns.

Vecka 11-12, 12-21 mars, spelas Vem behöver en skatt?,  skolföreställningar i Jämtland, Estrad Norr, Svarta Lådan (fri buss till och från spelplatsen ingår). Maxpublik 50 barn och tio vuxna.

NMD-turné:

Vecka 15, 9-13 april, i Norrbotten
Vecka 16, 16-20 april, i Västerbotten och Västernorrland

Piteå Kammaropera: Under hösten 2018 planerar PKO att göra en föreställning som något mindre experimentell och nyskapande, nå ut bredare och försöka göra fler föreställningar. Därför har man planer på att samarbeta med Kungliga Operan och sätta upp en barnföreställning ”Den långa långa resan” en opera baserad på en barnbok av Rose Lagercrantz, inspirerad av tecknaren Ilon Wiklands liv och flykt från Estland under andra världskriget. Ilon Wikland är en av våra mest älskade illustratörer främst känd för teckningarna i Astrid Lindgrens böcker. Librettot är skrivet av Unga på Operans dramaturg Sigrid Herrault och musiken av Johan Ramström.

Orfeo och Euridice

NorrlandsOperan
Våren 2018

NorrlandsOperan

NorrlandOperan – banbrytande musikteater!

NorrlandsOperan, startade redan 1974, har ett naturligt uppdrag att presentera och spela operauppsättningar i det större formatet i hela Norrland. Verksamheten har under åren utvecklats från en regional operaensemble till ett betydande scenkonsthus med bred verksamhet där det förutom en operaenhet finns en symfoniorkester och även avdelningar för dans, länsmusik, konstsatsningen Vita kuben samt är arrangör för de årligt återkommande Jazz- och Made-festivalerna.

VD och konstnärlig ledare
Kjell Englund
090-15 43 09
kjell.englund@norrlandsoperan.se

Ekonomichef och vice VD
Anna Göransdotter Höög
090-15 43 11
anna.g.hoog@norrlandsoperan.se

Operaproducent
Robert Dahl Norsten
090-15 43 75

robert.dahl.norsten@norrlandsoperan.se

Till hemsidan

http://www.norrlandsoperan.se

Staden Mahagonny

NorrlandsOperan
Vår 2017


Foto: Mats Bäcker

Norrdans

Norrdans – uppmärksammad dansensemble!

Norrdans bildades hösten 1995 och har sedan dess presenterat nutida koreografers verk i allla former för såväl ung som gammal publik. Det är det enda professionella danskompaniet norr om Stockholm. Norrdans presenterar samtida dans i hela dess bredd för en publik i alla åldrar såväl lokalt som nationellt och internationellt. Ensemblen är internationell och man bjuder in både etablerade och nya unga talangfull koreografer. Missionen är att skapa och erbjuda mångfald av upplevelser för människor genom ett ständigt konstnärligt utforskande. Förutom den sceniska delen bedriver Scenkonstbolaget Dans en pedagogisk verksamhet där man inbjuder bland annat till workshops för förskolor och skolor samt regelbundna öppna dansklasser för barn och ungdom.

Konstnärlig ledare
Mira Helenius-Martinsson
0611-883 65
mira.helenius@norrdans.se

Produktionssamordnare/turnéläggare
Kristina Gillström
0611-883 74

kristina.gillstrom@norrdans.se

Marknadsförare
Andreas Näsholm
060-18 03 12
andreas.nasholm@scenkonstbolaget.se

Till hemsidan/To homepage
http://www.norrdans.se

Odysseus

Norrdans
Våren 2018

Piteå kammaropera

Piteå kyrko-/kammaropera

Piteå kyrko- och kammaropera ingår i Norrbottens Musiken och söker ständigt nya vägar att omskapa och förnya operakonsten. Med beställningar av nya verk, med användande av ny teknik inom scen, video och multimedia, men också genom att sätta upp viktig samtida musikteater i gränsöverskridande samarbeten. Därmed har man som landets nordligaste operakompani etablerat sig som en unik röst inom svensk musikdramatik.

Enhetschef/konstnärlig ledare
Erik Enström

Telefon: 0920-23 66 90
E-post: erik.enstrom@norrbotten.se

Producent
Veronica Markström
Telefon: 0920-23 66 95
E-post: veronica.markstrom@norrbotten.se

Teknisk producent
Mats Lundberg
Telefon: 0920-23 66 920920-23 66 92
E-post: mats.r.lundberg@nll.se

Till hemsidan
http://norrbottensmusiken.se/ensembler/pitea-kammaropera/

Under en kvinnas hjärta

Piteå Kammaropera
Hösten 2017

Estrad Norr

Estrad Norr – Barn- och ungdomsoperaensemblen

Estrad Norr har stora ambitioner att gör allt från bearbetning av klassiska verk till helt nyskrivna barnoperor och ungdomsmusicaler. Man arbetar gärna pedagogiskt direkt i klassrummet, men också med uppsättningar i samarbete med musik- och sångelever från olika musikutbildningar i Jämtland.

Scenkonstchef
Malin Hülphers
Tel: 063 – 14 67 35
malin.hulphers@regionjämtland.se

Konstnärlig ledare Musikteatern
Jan Löfgren
Tel: 063-14 67 15063-14 67 15
Mob: 070 – 683 61 87070 – 683 61 87
jan.lofgren@regionjamtland.se

Producent musik / musikteater
Monica Bergander
Tel: 063-14 67 12
Mob: 070-683 61 80
monica.bergander@regionjamtland.se

Till hemsida/To homepage:
http://www.estradnorr.se/

Vem behöver en skatt?

Estrad Norr
Våren 2018