NMD-ensembler

Kärleksmaskinen

Foto: Peter Knutson

Ensemblernas uppdrag är att producera och framföra musikteater och dans i norra Sverige. Inte bara för de stora scenerna utan även för mindre scener. Att öka tillgängligheten är ett nyckelbegrepp. I uppdraget ingår också att söka former för samproduktion och annat samarbete mellan ensemblerna.

Detta erbjuder NMD under hösten 2019

Piteå Kammaropera har 12 oktober urpremiär på beställningsverket Kärleksmaskinen med påföljande turné.

Här får vi möta Manda, en kvinna mitt i karriären, som får ett sensationellt erbjudande i form av en specialdesignad partner som går att programmera utifrån hennes önskningar och behov. Manda, som slits mellan att satsa allt på karriären och samtidigt hinna hitta kärleken, är inte längre van vid närhet … Så vad händer när drömmannen Ion väl är levererad och hon skrivit under på att robotens handlingar är på hennes eget ansvar, lever de ”happily ever after”?Eller…

Librettisten Sigrid Herrault och kompositören och pianisten Johan Ullén är teamet som tillsammans gått loss på människans förhållande till teknik och tillvarons mörka sidor som vi får möta i Kärleksmaskinen. Här bjuds vi på scenografi och kostym av Marcus Olson som hämtat inspiration från Sci-fi och modevärldens catwalks. Regissör är Mårten Forslund som regisserat flera produktioner för bl a Kungliga Operan. Ensemble Norrbotten NEO framför musiken.

Norrlandsoperan satsar under hösten på familjeopera i stort format:

Hans och Greta är en svindlande vacker sagoopera där dirigenten Anja Bihlmaier leder Norrlandsoperans Symfoniorkester genom den dramatiska berättelsen. Norrlandsoperans barnkör har en framträdande roll i berättelsen som leds av de unga debutanterna Linnea Sjösvärd som Greta och Elisabeth Leyser som Hans. Susanna Levonen gör Häxan, och som barnens föräldrar ses två Umeåbördiga sångare, Åsa Jäger som mamman och Anton Eriksson som pappan. Sandmannen sjungs av Johanna Wallroth, som tog hem förstapris i en av Europas största sångtävlingar under våren – Mirjam Helin-tävlingen.

Norrdans har under året rekryterat nya dansare. Hela 920 förhoppningsfulla dansare sökte till sex platser i ensemblen. Ny producent för hösten är Sara Selmros. Säsongen markerar den första som programläggs av Norrdans nya konstnärliga ledare, Martin Forsberg. Tillsammans med scenografen Chrisander Brun och kompositören Søs Gunver Ryberg och den åtta personer starka ensemblen tar de sig an Proxy Ett verk om intimitet och avstånd, det vi känner igen och det vi definierar som annat. Det utlovas normkreativitet och flytande gränser mellan fiktion och verklighet, scen och salong. Premiär 5/10 kl 18:00 Härnösands teater och sedan  turné i NMD-området i oktober till november 2019.

Estrad Norr gör också urpremiär på ett helt nytt operaverk, Memory

Jonny Dart mår inget vidare. Han har hamnat rejält på glid och dessutom blivit utslängd från en fest där han försökte få svar på några frågor om sitt förflutna men blivit alltför stökig. Så nu sitter han här, dumpad på en parkeringsplats utanför en stormarknad mitt i natten, och försöker minnas och bringa reda i sitt redan rätt trassliga 17-åriga liv.Då dyker Sophie upp. Hon är rysligt gammal och rätt konstig, t o m lite motbjudande med sin egendomliga lukt och besynnerliga klädsel och att hon hela tiden tror att han är någon annan, någon från mycket länge sedan. Jonny som inte har någonstans att ta vägen, följer med Sophie hem, rakt in i en värld som är än mer kaosartad än hans egen.

Memory är en nyskriven opera av Jonas Forssell baserad på en roman av Margaret Mahy (1936-2012), en av Nya Zeelands mest kända barn- och ungdomsboksförfattare. Jonas Forssell är verksam som både tonsättare och arrangör, och har även varit operachef på bl a Den Anden Opera i Köpenhamn. Han engageras regelbundet av Folkoperan i samband med uppsättningar som ”Förklädd Gud” och ”Salieri vs Mozart”.

Norrlandsoperan

Staden Mahagonny

NorrlandsOperan
Vår 2017


Foto: Mats Bäcker

Norrlandoperan – banbrytande musikteater

Norrlandsoperan, startade redan 1974, har ett naturligt uppdrag att presentera och spela operauppsättningar i det större formatet i hela Norrland. Verksamheten har under åren utvecklats från en regional operaensemble till ett betydande scenkonsthus med bred verksamhet där det förutom en operaenhet finns en symfoniorkester och även avdelningar för dans, länsmusik och Vita kuben, Norrlandsoperans rum för samtida audiovisuell kost.

VD Anna Göransdotter Höög 090-15 43 11 anna.g.hoog@norrlandsoperan.se

Opera- och programchef Malin Gjörup 076-133 76 88 malin.gjorup@norrlandsoperan.se

Avdelningschef/operaproducent Britta Amft +46 73 823 13 93 britta.amft@norrlandsoperan.se

Operaproducent Robert Dahl Norsten 090-15 43 75 robert.dahl.norsten@norrlandsoperan.se Till hemsidan http://www.norrlandsoperan.se

Norrdans

Alfhild Agrells Arv

Norrdans
Hösten 2019

Norrdans – uppmärksammad dansensemble

Norrdans bildades hösten 1995 och har sedan dess presenterat samtida koreografers verk i alla former för såväl ung som gammal publik. Norrdans presenterar samtida dans och koreografi i hela dess bredd för en publik i alla åldrar såväl lokalt som nationellt och internationellt. Ensemblen är internationell och man bjuder in både etablerade och nya unga talangfull koreografer. Missionen är att skapa och erbjuda mångfald av upplevelser för människor genom ett ständigt konstnärligt utforskande. Förutom den sceniska delen bedriver Norrdans en pedagogisk verksamhet där man inbjuder bland annat till workshops för förskolor och skolor.

Danschef Martin Forsberg  +46(0)73 2702659 martin.forsberg@norrdans.se Producent Sara Selmros 0730-54 90 27 sara.selmros@norrdans.se Produktionssamordnare/turnéläggare Kristina Gillström 0611-883 74 kristina.gillstrom@norrdans.se Marknadsförare Andreas Näsholm 060-18 03 12 andreas.nasholm@scenkonstbolaget.se Till hemsidan/To homepage http://www.norrdans.se

Piteå kammaropera

Den långa långa resan

Piteå Kammaropera
Hösten 2018

Piteå kammar- och kyrkoopera Piteå kammar- och kyrkoopera ingår i Norrbottensmusiken och söker ständigt nya vägar att omskapa och förnya operakonsten. Med beställningar av nya verk, med användande av ny teknik inom scen, video och multimedia, men också genom att sätta upp viktig samtida musikteater i gränsöverskridande samarbeten. Därmed har man som landets nordligaste operakompani etablerat sig som en unik röst inom svensk musikdramatik. Enhetschef/konstnärlig ledare Erik Enström Telefon: 0920-23 66 90 E-post: erik.enstrom@norrbotten.se Producent Veronica Markström Telefon: 0920-23 66 95 E-post: veronica.markstrom@norrbotten.se Teknisk producent Mats Lundberg Telefon: 0920-23 66 920920-23 66 92 E-post: mats.r.lundberg@nll.se Till hemsidan http://norrbottensmusiken.se/ensembler/pitea-kammaropera/

Estrad Norr

Den förskräckliga historien om Lilla Hon

Estrad Norr
Hösten 2018

Estrad Norr – Barn- och ungdomsoperaensemblen Estrad Norr har stora ambitioner att gör allt från bearbetning av klassiska verk till helt nyskrivna barnoperor och ungdomsmusicaler. Man arbetar gärna pedagogiskt direkt i klassrummet, men också med uppsättningar i samarbete med musik- och sångelever från olika musikutbildningar i Jämtland. Scenkonstchef Malin Hülphers Tel: 063 – 14 67 35 malin.hulphers@regionjämtland.se Konstnärlig ledare Musikteatern Jan Löfgren Tel: 063-14 67 15063-14 67 15 Mob: 070 – 683 61 87070 – 683 61 87 jan.lofgren@regionjamtland.se Producent musik / musikteater Monica Bergander Tel: 063-14 67 12 Mob: 070-683 61 80 monica.bergander@regionjamtland.se Till hemsida/To homepage: http://www.estradnorr.se/